Op de afdeling Intensive care (IC) wordt intensieve zorg en bewaking gegeven aan ernstig zieke patiënten bij wie één of meerdere orgaanfuncties (bijvoorbeeld ademhaling, hart, nieren) zijn verstoord of uitgevallen. Het behandelend team bestaat vaak uit IC-artsen (intensivisten), arts-assistenten, physician assistants en IC- verpleegkundigen Hierbij werken dus veel specialismen samen om de hoogst mogelijke zorg te bieden.
Adequaat handelen, communiceren, samenwerken, overdracht en leiderschap (wie is hoofdbehandelaar) zijn erg belangrijk bij acute IC en SEH complicaties. In de teamtrainingen kan de focus gelegd worden op het verbeteren communicatie, samenwerking, overdracht, bevorderen van leiderschap en het toepassen van IC-SEH protocollen (zoals ABCDE en ATLS).
De ervaring leert dat gestreefd moet worden om vanuit een positieve sfeer met elkaar aan de slag te gaan. En hoe kan dat beter dan te vertrekken met een laagdrempelig, enthousiasmerend samenkomen vanuit een benadering die dicht bij de eigen praktijk ligt. Deze Kick-off vormt het uitgelezen moment om tot denken aan te zetten over de eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het team, en zo een ‘open’ leerhouding te faciliteren. Medsim begeleidt, organiseert, vult in en geeft adviezen over een Kick-Off.
Een ‘Train de medisch trainer programma’ voor medisch trainers kan opgezet en begeleidt worden door Medsim. Het doel van een ‘Train de medisch trainer’ is om medisch trainers op te leiden om intern de trainingen binnen het eigen ziekenhuis verder te professionaliseren. Maar de medisch trainer kan ook opgeleid worden om bijvoorbeeld een interdisciplinaire teamtrainingen te begeleiden.
Medsim heeft veel positieve ervaring met het opzetten en begeleiden van een kernteam binnen een afdeling van een ziekenhuis. Met deelnemers verdeeld over meerder functies, afspiegeling van de afdeling, die functioneren als kartrekkers, maar ook ambassadeurs zijn en een intensieve rol spelen in de voorbereiding van trainingstraject. Bij ‘borging & verankering’ op in de praktijk hebben zij ook weer een rol, waarin begeleiding van Medsim aanwezig kan blijven.
De Teamscan is een vragenlijst voor alle deelnemers die betrekking heeft op de eigen beleving van (patiënt)veiligheid, cultuur, communicatie en samenwerking. Deze teamscan kan als nulmeting gebruikt worden en dus input genereren voor de trainingen. Door herhaling van de teamscan na de trainingsinterventie kunnen we effecten meten en zichtbaar maken.
Medsim verzorgt de teamscan aan alle deelnemers, anonimiteit is gewaarborgd. Medsim maakt van elke meting een analyse en rapportage. De teamscan kan aangepast worden aan jullie eigen wensen/behoeften en specifieke terminologie.
Multidisciplinaire CRM teamtraining met behulp van medische simulatie verbetert de teamperformance en draagt bij aan een veiligere zorg. Met behulp van gemeenschappelijk afgestemde communicatietools worden situaties beter ondervangen. Deelnemers ondervinden direct profijt van deze tools. Maar ook merken zij het effect als deze tools niet ingezet worden.
Situaties uit de praktijk die regelmatig voor frictie en lastige situaties kunnen het uitgangspunt voor deze trainingsdag zijn. Maar dat stemmen we vooraf af. Door simulatie-scenario’s worden deze situaties realistisch nagebootst. De deelnemers gaan vanuit hun eigen rol en expertise deelnemen aan vooraf uitgedachte scenario’s (samengesteld i.o.m. het kernteam). De scenario’s worden met video opgenomen en cruciale momenten worden achteraf gezamenlijk teruggekeken en met de groep geanalyseerd. Aan de hand van het gedrag dat zichtbaar wordt zal worden besproken: wat ging hier goed, wat kan voortaan beter en wat spreken we hierover af?
Ook Game Based Learning, in de vorm van een speciaal door Medsim ontwikkelde escaperoom, behoort tot de mogelijkheden.
Alle trainingen zijn geaccrediteerd bij de verschillende beroepsorganisaties.
Het blijkt dat het geleerde binnen 100 dagen afzwakt als er geen aandacht meer voor is. Daarom is het belangrijk om ook aandacht te geven aan borging & verankering. Medsim heeft uit ervaring enkele goede tips en hulpmiddelen voor borging & verankering. Samen met het kernteam worden hier keuzes in gemaakt. Medsim kan ook bij de borging & verankering een rol blijven spelen.
Tijdens de Multidisciplinaire scholing Acute Verloskunde worden kraamverzorgenden en verloskundigen uit dezelfde regio een hele dag geschoold in acute situaties die op kunnen treden tijdens bevallingen. Meer dan bij welke…
Lees meer Nieuwsoverzicht