Perineumprotectie

In het Regionaal Consortium Geboortezorg Brabant werken zes VSV’s samen. Het doel van het consortium is om met onderzoek en het uitwisselen van kennis de samenwerking en kwaliteit van de Geboortezorg in de regio te verbeteren. Eind 2021/2022 stond de kwaliteit van de zorg voor zwangere vrouwen centraal door perineumschade/bekkenbodemklachten te verminderen. Samen met Medsim heeft het consortium een programma hiervoor ontwikkeld. Graag delen we de kennis uit dit programma met heel Nederland door het aanbieden van de training Perineumprotectie.

Het blended learning programma voor Perineumprotectie bestaat uit een e-learning en een fysiek trainingsdagdeel (halve dag).
Een ochtendtraining is van 9.00-12:30 uur. Een middagtraining van 13:00-16:30 uur.

Inhoud van de training Perineumprotectie

In de e-learning komen komen verschillende interventies ter voorkoming van perineumletsel aan bod, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke literatuur en ondersteund met filmmateriaal, animaties en interviews. De e-learning wordt doorlopen voorafgaand aan de fysieke training. Hiervoor krijgt u toegang tot het elektronische leerportaal van Medsim. De voorbereidende studiebelasting bedraagt ongeveer 2 uur.

De fysieke training bestaat uit oefenen (o.a. interventies om perineumletsel te voorkomen, waaronder de Noorse handgreep; het zetten van een episiotomie; het herkennen van 2de graads en totaalrupturen; het hechten van een episiotomieën, 2e graads en totaalrupturen op zeer realistische oefenmodellen) en intervisie. De training wordt begeleid door een bekkenbodemgynaecoloog en verloskundige.

Train de trainer – Perineumprotectie binnen uw VSV

Het is ook mogelijk om de training Perineumprotectie zelf aan te bieden binnen uw VSV. Daarvoor volgt een afvaardiging van uw VSV (4 tot 6 personen, verdeeld over de verschillende echelons) een Train de trainer programma binnen Medsim. Vervolgens bent u in staat om training te geven aan alle VSV leden. Deelnemers krijgen toegang tot het elektronische leerportaal van Medsim zodat zij de e-learning kunnen volgen. Daarnaast krijgt u de beschikking over alle materialen (presentaties, oefenmodellen) die nodig zijn bij de training.
Pluspunt van het aanbieden van de training Perineumprotectie aan het gehele VSV is dat u gezamenlijk een kwaliteitsslag maakt. U kijkt met elkaar mee en formuleert verbeterpunten om de gezamenlijke zorg voor de zwangeren in de regio nog verder te verbeteren.
Onderaan deze pagina kunt u uw interesse voor dit Train de trainer programma aan ons kenbaar maken.

Trainingskosten

De prijs voor deze training (inclusief de e-learning)  bedraagt € 250,- voor (eerste en tweedelijns) verloskundigen en € 300,- voor gynaecologen en A(N)IOSsen. Dit bedrag is vrijgesteld van BTW. Dit bedrag is inclusief  koffie/thee met iets lekkers, frisdrank en uitrijkaart. Na inschrijving ontvangt u een factuur van ons. Uw inschrijving is pas definitief na ontvangst van de trainingskosten door Medsim. Daarna wordt de e-learning voor u open gezet.

Accreditatie

  • Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) voor 4 punten (nascholing algemeen obstetrie & gynaecologie)
  • Kwaliteitsregister Verloskundigen voor 6 punten (Categorie A: geaccrediteerde bij- nascholing)

Medsim verzorgt de accreditatie. Is het voor u belangrijk dat de punten worden bijgeschreven? Geef dan met de daadwerkelijke cursus uw geboortedatum en BIG-nummer duidelijk door.

 

Op deze cursus zijn de volgende algemene voorwaarden van toepassing:

Algemene voorwaarden Medsim 2022 individuele training

Enkele ervaringen

Wat zeggen uw collega’s die dit programma al doorlopen hebben:

“Prettig trainen met mooie modellen om op te oefenen, veilige leeromgeving”, door een gynaecoloog
“Leerzaam om op realistische fantomen de handgrepen en hechten van rupturen te oefenen”, door een arts-assistent
“Zinvolle overzichtelijke direct in de praktijk te brengen training”, door een klinisch verloskundige
“Meer bewust van de bekkenbodem”, door een eerstelijns verloskundige
“Zinvol en awareness”, door een gynaecoloog
“Ondanks alle jaren ervaring toch nog nieuwe tips & tricks gehad”, door een klinisch verloskundige
“Ik vond het oefenen erg prettig. Ik zou graag nog meer oefenen!”, door een eerstelijns verloskundige

Interesse in een nieuwe training?

De training Perineumprotectie wordt regelmatig door Medsim gegeven. Is de huidige training volgeboekt, of komen onderstaande data u niet uit? Geef dat dan aan ons door. Wij brengen u dan op de hoogte wanneer er een nieuwe training wordt gepland.
Wilt u deze training met (een gedeelte van) uw VSV volgen of zelf als VSV de training Perineumprotectie aanbieden aan uw leden? Medsim denkt graag met u mee. Vul onderstaand interesseformulier in voor een maatwerkbegroting.

Deze cursus is al volgeboekt op deze datum!

Waarom kiezen voor Medsim?

Maatwerk is onze standaard.
Trainingen kunnen bij Medsim in Eindhoven plaatsvinden, maar wij komen ook graag naar uw locatie toe om trainingen te geven.
De nieuwste innovatieve simulatiepop is onderdeel van onze uitrusting en beschikbaar voor uw trainingen.
Medsim kan ook uw medische trainers opleiden tot trainer en begeleiden in het opzetten van een trainingstraject.
Communicatie en samenwerking zijn essentiële onderdelen in de teamtrainingen.
Medsim werkt samen met gespecialiseerde en ervaren communicatietrainers en als dat gewenst is ook met medisch trainers.

Laatste nieuws

Medsim 15 jaar!

1 juni 2024 bestaat Medsim 15 jaar! Al vanaf 1 juni 2009 verzorgt Medsim als onafhankelijk trainings- en kennisinstituut unieke multidisciplinaire team- en vaardigheidstrainingen voor medisch professionals. In een veilige…

Lees meer Nieuwsoverzicht