CRM

Crew Resource Management

Crew Resource Management (CRM) is afkomstig uit de luchtvaart. Maar het is ook een veiligheidstraining voor multidisciplinaire teams in de medische sector. Daar wordt het ook wel TRM genoemd (Team Resource Management). In de medische sector hebben wij te maken met acute situaties waarbij er helaas fouten gemaakt worden door verkeerde communicatie en falende samenwerking. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7 van de 10 medische fouten met fatale afloop een gevolg zijn van verkeerde communicatie.

CRM in de luchtvaart

In de luchtvaart werd CRM (Crew Resource Management) al gebruikt. Goede communicatie en samenwerking in de cockpit moet incidenten in de luchtvaart voorkomen. Het is een managementsysteem dat optimaal gebruik maakt van alle beschikbare bronnen; materiaal, procedures en mensen om veiligheid te bevorderen en efficiëntie te verhogen.

Communicatietools

CRM voorziet in communicatiehandvatten, het bewust maken van een situatie, probleem oplossend denken en het werken in teamverband door onder andere gebruik te maken van ‘closed loop’ communicatie.
De zorgsector dient hier regelmatig op te trainen en te toetsen. De training en de toetsing van multidisciplinaire zorgteams in gesimuleerde spoedsituaties maakt het mogelijk om niet alleen kritisch te zijn op de klinische kennis en vaardigheden, maar ook op de communicatie en samenwerking. Daarvoor heeft Medsim de 15 CRM basisprincipes vertaald naar 6 communicatietools. Bij de CRM cursus zorgen de trainers ervoor dat de niet-technische vaardigheden (non-technical skills) zoals communicatie, besluitvorming en leidinggeven worden verbeterd.

Waarom kiezen voor Medsim?

Maatwerk is onze standaard.
Trainingen kunnen bij Medsim in Eindhoven plaatsvinden, maar wij komen ook graag naar uw locatie toe om trainingen te geven.
De nieuwste innovatieve simulatiepop is onderdeel van onze uitrusting en beschikbaar voor uw trainingen.
Medsim kan ook uw medische trainers opleiden tot trainer en begeleiden in het opzetten van een trainingstraject.
Communicatie en samenwerking zijn essentiële onderdelen in de teamtrainingen.
Medsim werkt samen met gespecialiseerde en ervaren communicatietrainers en als dat gewenst is ook met medisch trainers.

Laatste nieuws

Medsim 15 jaar!

1 juni 2024 bestaat Medsim 15 jaar! Al vanaf 1 juni 2009 verzorgt Medsim als onafhankelijk trainings- en kennisinstituut unieke multidisciplinaire team- en vaardigheidstrainingen voor medisch professionals. In een veilige…

Lees meer Nieuwsoverzicht