Situaties uit de praktijk die regelmatig voor frictie en lastige situaties zorgen zijn het uitgangspunt voor de trainingsdag. Middels simulatie-scenario’s, met de focus op de doelgroep/patiënt worden deze situaties nagebootst.
Deelnemers zullen vanuit hun eigen rol en expertise deelnemen aan vooraf uitgedachte scenario’s. Dit wordt op beeld opgenomen en cruciale momenten worden achteraf gezamenlijk teruggekeken en met de groep geanalyseerd. Aan de hand van het gedrag dat zichtbaar wordt zal worden besproken:
Niet zozeer op het vlak van medisch handelen, maar juist op het vlak van samenwerking, communicatie en leiderschap.
Gemeenschappelijk afgestemde communicatietools worden als handvatten aangereikt om situaties beter te ondervangen. Deelnemers ondervinden direct profijt van deze tools, alsook het effect als deze tools niet ingezet worden. Dit maakt de kans groot dat zij hiermee ook daadwerkelijk aan de slag zullen gaan.
Vervalt men vervolgens toch in ‘oude’ patronen, dan wordt dit direct zichtbaar en kan gezamenlijk worden verkend wat de obstakels zijn om het gewenste gedrag te laten zien en hoe deze weg te nemen. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld een terugkerend thema dat men het lastig vindt elkaar op een constructieve manier aan te kunnen spreken.
De simulatietrainingen wordt gegeven door opgeleide en ervaren Human Factor Specialisten, Medisch Trainer en een Simulatiespecialist. En er wordt gebruik gemaakt van innovatieve (bevallings) simulatoren.
Tijdens de Multidisciplinaire scholing Acute Verloskunde worden kraamverzorgenden en verloskundigen uit dezelfde regio een hele dag geschoold in acute situaties die op kunnen treden tijdens bevallingen. Meer dan bij welke…
Lees meer Nieuwsoverzicht